Dlaczego warto pić mleko owsiane marki Inka

Mleko owsiane należy do najpopularniejszych napojów roślinnych. Zamienniki produktów odzwierzęcych stają coraz modniejsze, co nie ominęło rynku związanego z nabiałem. Wynika to nie tylko z ich świetnego smaku, ale też z troski o planetę. Jeśli chodzi o mleko owsiane to polecane jest szczególnie te firmy Inka. Dlaczego warto je pić i jak wykorzystywać ten napój w kuchni?

Dlaczego ludzie coraz częściej stawiają na mleko owsiane?

Mleko owsiane Inka ze sklepu ze zdrową żywnością to nie tylko pyszny smak. Statystyki pokazują, że ludzie decydują się na zamienniki tradycyjnych produktów odzwierzęcych również z innych powodów. Napoje roślinne są znacznie bardziej ekologiczne, co wynika ze sposobu ich produkcji. Przy wzroście roślin nie wydziela się tyle gazów cieplarnianych, takich jak metan, który towarzyszy hodowli krów. Mleko owsiane jest też lepsze dla środowiska niż inne zamienniki takie jak np. wersja migdałowa. Dochodzi do tego argument etyczny i zdrowotny.

Trzeba też podkreślić, że mleko owsiane Inka jest pyszniejsze od innych napojów tego typu. Za ich produkcję ze względu na modę bierze się coraz więcej firm, które w mniejszym stopniu zwraca uwagę na smak. Mleko Inki nadaje się lepiej do domowych przepisów lub do płatków. Dla wielu osób jest znacznie smaczniejsze niż mleko krowie.

Wykorzystanie mleka owsianego Inka w kuchni

Mleko owsiane Inka idealnie nadaje się do wielu domowych przepisów. Nie chodzi jedynie o zalanie płatków owsianych lub musli. Mleko takie ma podobne właściwości jak wersja krowia, dlatego nie szkodzi mu obróbka w wysokiej temperaturze. Nadaje się przez to do tworzenia różnorodnych deserów. Nie przez przypadek właśnie wersja owsiana jest dodawana do smoothie albo innych koktajlów – dzięki swojemu słodkiemu posmakowi idealnie dopasuje się do owoców.

Mleko można wykorzystać również do pieczenia ciast. Nie ma też problemu z ich użyciem w przypadku słonych potraw. Nie zmieniają one zasadniczo smaku jedzenia, co jest problemem w przypadku wersji migdałowej albo kokosowej. Dzięki możliwości podgrzania można je dodawać do zupy albo przy tworzeniu curry. 

News Reporter