Mleko owsiane – dla kogo

Mleko owsiane Inka to produkt, który cieszy się dużym zainteresowaniem, zwłaszcza wśród osób unikających tradycyjnego nabiału. Mleko to charakteryzuje się nie tylko przyjemnym smakiem i zapachem, ale również wieloma cennymi dla zdrowia właściwościami. Dobrze byłoby także wiedzieć, do jakiego rodzaju potraw może ono zostać wykorzystane. Na szczęście, interesujących możliwości jest naprawdę sporo.

Co warto wiedzieć o mleku owsianym?

Mleko owsiane stanowi prawdziwą skarbnicę beta glukanu. Charakteryzuje się on niezwykle korzystnym wpływem na stan naszego układu pokarmowego. Wspiera przede wszystkim funkcjonowanie żołądka i jelit. W przeciwieństwie do krowiego mleka, to owsiane nie powoduje przykrych dolegliwości, takich jak chociażby nudności. Napój ten charakteryzuje się sporą zawartością węglowodanów, a niewielką białka i tłuszczy. Jest więc lekkostrawny. Mleko owsiane posiada średni indeks glikemiczny, dlatego z powodzeniem może być popijany przez osoby zmagające się z cukrzycą i insulinoopornością. Jeśli interesuje nas wspomniany napój, postarajmy się sięgnąć po ten fortyfikowany w wapń i witaminę D. Bardzo ważne jest to, aby nie kupować mleka owsianego z dodatkiem cukru bądź sztucznych aromatów. 

Do czego właściwie można mleko owsiane wykorzystać?

Mleko owsiane można wykorzystać na wiele różnego rodzaju sposobów. Stanowi ono idealną bazę koktajli owocowych i owocowo-warzywnych. Świetnie nada się ono także do płatków śniadaniowych. Można wykorzystać je również do przygotowania owsianki bądź racuszków. Nic nie stoi na przeszkodzie temu, aby o dodatek mleczka owsianego wzbogacić kawę. Mowa tu zarówno o tej klasycznej, jak i o kawie zbożowej. Wreszcie, roślinne mleko świetnie nada się do przyrządzenia kakao. Można także dolać go do herbaty, jeśli mamy w zwyczaju pić bawarkę. Ważne jest to, aby sięgać po mleko owsiane systematycznie. Jedynie wówczas odczujemy jego pozytywny wpływ na stan naszego organizmu. 

News Reporter